Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Alt

7 apps til naturfagsundervisningen

Af Casper Lohmann Jensen, digital redaktør på Clio Online

Meget er blevet sagt om smartphones og tablets i undervisningen. Ikke desto mindre er de altså ret geniale (og til tider nærmest uundværlige) i naturfagslokalet. Gennem apps kan dine elever nemlig få tal på deres målinger uden at have adgang til dyrt lab-udstyr. Her får du syv styks, som udover at være mine yndlings også er ganske gratis.


TeslameterFK04 2018 3 6

Både smartphones og tablets har en indbygget magnetisk sensor, og den kan man udnytte med en teslameter-app. Der findes mange gode teslameter-apps til både Android og iPhone.

 

Med en teslameterappen kan eleverne fx måle magnetfeltet fra en strømforsyning og måle, hvor magneter er stærkest, eller de kan få til opgave at finde harddisken i en computer.

Bemærk: Brug ikke telefonen til at måle magnetfelter fra meget kraftige magneter som neodym-magneter.

FK04 2018 3 5Stop Motion Studio

Stop Motion Studio har jeg bl.a. brugt til at vise kemiske reaktioner med molekylebyggesæt. Det var virkelig sjovt, og det vil dine elever højst sandsynligt også synes.

Appen kan bruges af alle – også dem uden nogen former for teknisk videokendskab. Kort fortalt uploader man billeder, som man dernæst sætter sammen til en stopmotion-film.

Brug den også gerne i andre fag! Det er en fed måde at få eleverne til at skabe et godt og sjovt produkt på, og desuden tager den tekniske introduktion ikke meget tid fra din undervisning.

Guitar tuner – ChromaticFK04 2018 3 4

Kender du det med at svirpe en lineal ud over en bordplade og så få en lyd ud af det? Hvis man ændrer på, hvor langt linealen er ude over bordet, så ændrer linealen lyd.

Hvis man bruger en guitartuner-app, får man en direkte sammenhæng mellem linealens længde og toner. Det er ret skægt – og ikke mindst brugbart, når det kommer til måling af frekvenser.

Buller – (hedder Noise Exposure til iPhone)
Hvor meget støj er der normalt i dine lektioner?

Det siges, at to minutter med 109 dB om dagen er direkte skadeligt for ørerne. Om du og din klasse er udsat for det, kan I måle gennem appen Buller.

Den er lavet af det svenske Arbetsmiljöverket, og den bruges kort og godt til at måle lydstyrke i dB.

Tone generator

Hvis dine elever gentagne gange ikke har hørt efter, så kan de jo passende teste deres hørelse gennem denne app.

Brug Tone generator til at finde ud af, hvor høj og lav frekvens eleverne kan høre, og lad dem sammenligne deres egen hørelse med klassekammeraternes – og med din egen, som jo måske kan være påvirket af alderen.


FK04 2018 3 3 FK04 2018 3 2 FK04 2018 3 1

Galactica Luxmeter

Når I arbejder med lys og refleksion, så husk at installere appen Luxmeter. Med den kan I bl.a. måle forskellige materialers albedoeffekt.

En aktivitet med appen kunne fx være at placere papir/karton i forskellige farver i vindueskarmen. Dernæst skal eleverne måle mængden af lys, målt i, lux, ved at holde mobiltelefonen 20 cm over papiret, sådan at det kun er lys, der bliver reflekteret fra papiret, der lyser på telefonen.

Lightbot

Der er blevet talt meget om programmering det sidste stykke tid, godt hjulpet på vej af det nye teknologifag. Men hvordan kommer man lige i gang med det i undervisningen?

Et godt bud kunne være med appen Lightbot. Her skal eleverne hjælpe en lille robot med at udføre nogle handlinger. Et spil, ja, men eleverne lærer samtidig det grundlæggende inden for programmering.


FK04 2018 3 7

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Videre til værktøjslinje