Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Alt

Big Bang til Naturfag – Efteruddannelse til naturfagslærere

FK02 2018 8 2Af Morten Medici

I skoleåret 2017-2018 har Københavns og Aarhus Universitet afholdt et projekt for udskolingens naturfagslærer i hele Danmark. Med udgangspunkt i fortællingen “Fra Big Bang til Moderne Menneske” giver vi naturfagene et fagligt boost og en ny kontekst til undervisningen. Med midler fra A. P. Møller fonden og i samarbejde med ASTRA var 350 lærere tilmeldt projektet i det forgangne år.

 

“Det har været så fedt at få et fagligt boost på tværs af de 3 fag”

Big Bang til Naturfag tilbyder to workshops til kompetenceudvikling, faglig efteruddannelse og introduktion til nyt materiale som giver mulighed for at undervise i naturfagene med en ny kontekst. Den naturvidenskabelige skabelsesberetning “Big Bang til Moderne Menneske” (BB2MM), er en rammefortælling for alle naturfag, som samler vores viden og seneste forståelse af emner som grundstoffernes oprindelse, planeters dannelse, livets opståen og de tidligste mennesker.

Vi har samlet det hele i et materialesæt, som er frit redigerbart i form af omkring 500 slides med figurer, forklaringer og demonstration af nøgle koncepter i fortællingen. Materialet er udarbejdet af forskere og studerende fra mange dele af både Københavns og Aarhus Universitet (bl.a. partikelfysik, biologi, geogenetik og naturgeografi) og blev brugt at størstedelen af de deltagende lærer i det efterfølgende år.

Med udgangspunkt i den nye viden og med inspiration gennem faglige oplæg af top-forskere på universitetet udviklede lærerne nye tværfaglige undervisningsforløb på den første workshop (august 2017). Der var afsat tid og blev afholdt didaktiske oplæg til at facilitere gruppearbejdet, der resulterede i at størstedelen af de deltagende lærere (77%) umiddelbart derefter kunne afholde BB2MM-forløb på deres egen skole.

“[workshop 1] var det mest gennemarbejdede og gode arrangement jeg endnu har deltaget i” (Lærer som desværre ikke fik mulighed for at deltage ved workshop 2)

På workshop 2 (januar 2018) fortsatte vi naturligvis de inspirerende faglige oplæg af institutternes dygtige formidlere, men fokus var særligt på det undersøgende arbejde. Lærerne medbragte eget praktisk arbejde, som de selv havde anvendt i deres undervisning, samt de forløb, de havde udarbejdet på workshop 1. Det blev en stor succes (96%)  med deling af erfaringer, udveksling af ideer og inspiration til undersøgende arbejde inden for alle tre naturfag.

Som en del af projektet tilbød vi alle deltagende skoler at få en oplægsholder ud lokalt på skolen, eller tage skolen med ind på universitetet og få et oplæg med BB2MM-fortællingen.

I løbet af efteråret 2017, besøgte vi 86 skoler og holdt sammenlagt oplæg for mere end 10.000 elever. Det er en glæde efterfølgende at hører at en stor del af lærerne (82%) havde en opfattelse af at oplægget var med til at løfte elevernes naturfaglige forståelse. Det er et tilbud om en lidt anderledes undervisningen og flere af de yngre oplægsholdere håber vi kan hjælpe til at agere rollemodeller for eleverne.

FK02 2018 8 1
“Forhåbentlig har I mulighed for at lave flere kurser med lignende indhold til glæde for mange folkeskolelærere – vi har brug for det.”

Det var en fornøjelse af at opleve den entusiasme som naturfagslærere har for naturvidenskaben og den interesse alle viste for oplæg og materiale. Det demonstrerer lærernes evne til at tage noget ny viden direkte fra universiteterne i det rette format og bruge det til undervisningen.

Generelt ville stort set alle deltager (99%) anbefale projektet til en kollega, og det er med stor glæde at vi igen har åbnet for tilmeldinger til projektet. Vi har søgt midler til at køre projektet to år mere, og kan som minimum tilbyde en to-dages workshop til videreuddannelse i brugen af fortællingen “fra Big Bang til Moderne Menneske”, og de aspekter som kan bruges i undervisningen. Vi håber at se mange interesserede lærere til august 2018.


Tilmeldingen sker på projektets hjemmeside hvor man også kan læse mere om Big Bang til Naturfag: bigbangnaturfag.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Videre til værktøjslinje