Af Brian Ravnborg og Lars Allan Haakonsen
DIT, MIT ELLER VORES VANDLØB? Et dilemmaspil til brug i naturfagsundervisningen med fokus på interessemodsætninger og handlemuligheder.
Naturmødet er et årligt nationalt folkemøde om og i naturen. Gennem tre dage omdannes den nordjyske by Hirtshals til epicenter for dansk naturdebat og naturoplevelser. Naturmødet blev afholdtafholdes for anden gang den 18.-20. maj 2017 i Hirtshals. Fra Naturmødets side var der et stort ønske om, at få flere skoleelever til at diskutere og forholde sig til naturen. Dels ved at deltage i selve Naturmødet, hvor aktørerne var klar med en lang række læringsaktiviteter, men også give muligheden for alle landets unge, at samtale om og diskutere naturen – for er den din, min eller vores? Til dette brug blev dilemmaspillet ”DIT, MIT ELLER VORES VANDLØB?” udviklet til brug i 7.-9. – klasser. Spillet kan benyttes, når det passer bedst ind i årsplanen – også selvom man ikke deltager på Naturmødet.
Selve dilemmaspillet udspiller sig i den fiktive by Grønnedal, hvor man har et gammelt vanddrevet elværk. For at drive elværket, har man lavet en opstemning af den nærliggende Grønnedal Å, samt udrettet en del af åens løb. Dilemmaet, som dette spil tager sit udgangspunkt i, er at en borgergruppe ønsker Grønnedal Å lagt tilbage til sit naturlige løb, mens andre ønsker at bibeholde opstemningen og udretningen, som det er nu.
I den baggrundshistorie eleverne bliver præsenteret for, er der nogle fagfaglige grundelementer til hvert af de tre naturfag, som man kan arbejde med, før man kaster sig ud i spillet.
For at sætte naturfagene i en virkelighedsnær kontekst, har vi i spillet foldet interessemodsætningerne ud, så de ud over naturfag også rummer kultur, historie og generelle samfundsinteresser . Det giver mange nuancer og vinkler på diskussionerne når følelser, værdier og faglig viden bliver flettet sammen fra hvert sit fag- og interesseområde.
De roller vi har valgt for at sætte dilemmaet op er Teknisk Forvaltning, den lokale landboforening, Grønnedal Turistråd, lokalafdeling af Dansk Ornitologisk ForeningOF , Grønnedal Andelskasse, Vandkraftcentralens Venneforening, lokalafdeling af Danmarks Sportsfiskerforbund samt en Iværksætter.
For at synliggøre kompleksiteten af virkelighedsnære interessemodsætninger for eleverne, er dilemmaet sat sammen så, at de ”grønne” organisationer ikke nødvendigvis er enige, men kan måske fremme deres egne interesser mere, hvis de samarbejder med nogle af de andre.
Målet er, at eleverne får en forståelse for kompleksiteten af virkelighedsnære interessemodsætninger og hvilke udfordringer der er i at nå frem til handlemuligheder.