Danmarks Fysik- og Kemilærerforening
Alt

Videnskanylen går rent ind

Atomfysik er ikke det nemmeste stof i udskolingen. Men nu er der hjælp at hente. I ni korte film hegler onkel John unge Hannibal igennem pensummet for fusion og fission, inden han skal til eksamen dagen efter. Og det er en indsprøjtning, der ser ud til at virke.

”Kære elev!”, står der under hver af de ni kortfilm som netop er blevet udgivet på YouTube. ”Skal du til eksamen i morgen, og har du slet ikke styr på atomerne? Så sæt dig ned, stram selerne, og se filmene med det samme.”
Videnskanylen’ hedder det netop offentliggjorte materiale, som må siges at have en meget direkte tilgang til fysik- og kemistoffet. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings udlodningsmidler.
På materialeplatformen er materialet beskrevet som supplerende materiale til undervisningen i fysik/kemi i udskolingen. Men man burde snarere kalde det for ni supplerende ’førstehjælpsfilm’ til de elever, som måtte være lidt bagud, og som har akut brug for en opdatering af pensum. Filmene varer 5-10 minutter hver, og består af en unik blanding af fortællende animationer, grafik, simulationer, montage og skæve dialoger mellem den unge Hannibal, der skal til eksamen i morgen, og onkel John, der synes at vide meget om emnet.


{embed:youtube:rlF9MmYthnA}


Garvede formidlere bag

Teamet bag ’Videnskanylen’ er tre garvede formidlere: forfatter og illustrator Boris Boll-Johansen, der er uddannet fra Det kgl. Danske Kunstakademi; Søren Storm, som i mange år har undervist og formidlet naturvidenskab, samt Robin Engelhardt, der bl.a. har været videnskabsjournalist på Ingeniøren og på Dagbladet Information.
Ifølge Robin Engelhardt var det ikke helt nemt at knække formidlingskoden i denne forbindelse. ”Vi ville lave noget, der virkede og ville blive brugt, og vi vidste, at en god rammehistorie ville kunne skabe engagement og relevans,” siger han.  ”Men vi havde ikke så meget erfaring med filmmediet, så der skulle nogle fejlskud til, før vi ramte noget, som vi følte kunne spalte et par hjerneceller.”
De færdige film er forbavsende simpelt opbyggede. Man ser kun onkel John og Hannibal i form af deres muse-bevægelser og skriblerier på et fælles online skriveprogram. Onkel John taler, skriver og tegner flittigt i dokumentet, mens Hannibal uploader billeder, lytter, afbryder onklen med en kvik bemærkning, svarer på spørgsmål, eller bare gumler på noget mad i baggrunden.
“Ja, det tog noget tid at finde den rette form,” siger Boris Boll-Johansen, “men da vi først fandt den, fornemmede vi straks, at hér var der potentiale. Ikke mindst fordi formen giver mulighed for kække dialoger med et direkte dagligdagssprog.”
Søren Storm, der bl.a. har stået for seriens videotekniske del, siger: ”Vi havde meget forskellige indgange til projektet, hvilket faktisk viste sig at være en stor styrke. Mens Boris hele tiden har haft fokus på den gode fortælling, ville jeg have så mange detaljer som muligt med, og være mere præcis i sprogbruget, som man jo typisk er i undervisningsmaterialer.”

Til hver film er der et arbejdsark.

 
”Ideen om Hannibal, der blev undervist over nettet af sin onkel, blev udklækket af Boris og Robin,” forklarer Søren Storm. ”Da det endelig kørte, havde vi en platform, man ret fleksibelt kunne arbejde videre fra. Jo, der har været mange lydmæssige og visuelle detaljer, men det har bestemt været arbejdet værd. Det viste sig hurtigt, at det ikke mindst var takket være alle disse detaljer, historien kom til at flyde. Til sidst glemmer man vel nærmest, at man kigger på animationer.”
Teamet håber nu, at elever, forældre og lærere vil tage materialet til sig. Og hvem ved, måske kommer der også efterspørgsel fra andre fag: “Den pudsige, men forhåbentlig effektive video-undervisningsform, vi har udviklet, kan jo i princippet anvendes på alle emner, alt stof,” slutter Søren Storm.

Afslutningscollage fra en af de ni Videnskanyle-videoer.

Her er linket til de ni videoer og arbejdsark.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Videre til værktøjslinje